Portugal vs France

Jó meccs volt - mármint a meccs  - az itthoni ?... hmm, talán az is elment, kis kólával, jéggel  .... keverve, nem rázva

elnézést a késés miatt ...

A 2021.06.18.-i tanácsgyűlés napirendi pontjai :

1.2020. év költségvetésének a lezárása

2.2021. év költségvetésének a módosítása

3.A helyi tanács működésének a szabályozása

4.A polgármesteri hivatal alkalmazottainak a bértáblázatának a módosítása

5.A polgármesteri hivatal szervezeti/szerkezeti táblázatának a megvitatása

6.Vízügyi katasztrófaelőrejelzés

7. Egyebek

 

1. A 2020. év nagyjából 5-6 hónapja befejeződött ... a költségvetés már rég elfelejtődött ... hogy miért kell lezárni, újratárgyalni, átnyálazni az egyszer már lezárt, újratárgyalt, átnyálazott dolgokat, nem tudom, de úgy néz ki, hogy kell ... 11 tanácsos megzavazta a tervezetet én személy szerint tartózkodtam ( az egészségügyi központ felújítására szánt összeget sokallottam a tavalyi év folyamán, véleményem nem változott ebben a témakörben )

2.Az idei költségvetési tervezet kiegészítését a helyi RMDSZ jóhiszeműen jóváhagyta, avval a kikötéssel, hogy a jövőben a polgármester úr a helyi közbiztonság érdekében előrelépéseket fog tenni. Polgármester úr megígérte nekünk, hogy a következő tanácsgyűlésen információkat fog adni arra nézve, hogy a helyi rendőrség beindítása illetve egy esetleges szerződés kötése egy örző védő szervezettel milyen anyagi terhet róna a helyi költségvetésre. A költségvetés kiegészítése során a polgármester úr arra tett javaslatot, hogy egy bizonyos összeget vonjunk el a mellékutak felújítására szánt pénzből és azt szúnyogírtásra, az iskolának illetve a körzetet ellátó turci(?) sürgősségi állomás fűtésére irányozzuk át.

3.A helyi tanács működéséről szóló tervezetet érdemi vita nélkül elfogadta a helyi tanács, információk szerint a szöveg minimális változtatásokkal az egész ország területén hasonló

4.A polgármesteri hivatal alkalmazottai közül a titkárnőnk fizetésének a szabályozása volt a cél a tervezetben , egyhangú döntéssel megszavaztuk

5.A szerkezeti/szervezeti táblázat kérdésénél Révai tanácsos úr kérdezett rá, hogy nem e lenne korrektebb a polgérmesteri hivatal felé helyezni a helyi tanács hivatalát - a kérdés jogos volt szerintem is, de átnézve más helyi tanácsi szerkezeti tábát, nagyjából hasonlóak másutt is, azaz a polgármesteri hivatal és a heyli tanács nagyjából azonos szinten található

6.Vízügyi katasztrófák esetére szirénákat helyezne fel a vízügy a község három településén. Nem igazán értve, hogy mi szükség van még egy szirénára a meglévő mellé elfogadtuk a kérelmet, mert csupán csak a hely biztosítása volt a célja a kérelemnek.

7. Egyebek.

Polgármester úr jelezte, hogy igény lenne a kőbányában lévő fejtett kő kitermelésére. A helyi tanács határozottan ellenezte a felvetést.

Polgármester úr jelezte, hogy egyes helyeken kérdésessé vált a mellékutcákban az utak prioritása illetve 30km/h-s sebességkorlátozó táblákat tenne fel a mellékutcákban. A tanács véleménye az volt, hogy az elsőbbsegadási táblákat szereljük fel de a sebesség korlátozásával még várjunk. Személy szerint én egyet értettem volna a sebességkorlátozással, csak kevésbé drasztikus módon ... 40-s tábla felhelyezését javasoltam ( gondolván arra, hogy az aszfaltott rétegen egyes fiatalabb sofőrök hajlamosak a gázra lépni ), de nem fogadta el a többség.

Kornis tanácsos úr két dolgot jegyzett meg: először jelezte, hogy szerinte a polgármesteri hivatal géppark-állomását a legideálisabb módon a jelenlegi RMDSZ székház épületénél lehetne kivitelezni a mellette lévő terület esetleges felvásárlásával.  A második észrevétele az volt, hogy sajnálatos módon egyes fórumos kollegák(?) azt az álhírt terjesztették el a faluban, hogy az RMDSZ nem szerette volna azt, hogy a faluban aszfaltozás illetve a Hegyen áramszolgáltatás legyen. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem szép dolog összemosni a dolgokat, hisz ilyesmiről természetesen szó sincs, az RMDSZ teljes mértékben támogatja ezeket az infrastrukturális beruházásokat, de ragaszkodik ugyanakkor a közbiztonság fejlesztéséhez is. A költségvetési tervezetet csakis amiatt nem szavaztuk meg az elmúlt tanács gyűlésen mert az semmiféle garanciát nem adott arra nézve, hogy a faluban a lopások, szemetelések, szabalyszegések számát csökkenteni lehetne. Felhívta figyelmet továbbá arra is, hogy előzetes egyeztetéssel ezek a problémák kiküszöbölhetőek lennének, erre ígéret-formát kaptunk is a falu előljáróitól.

Személy szerint három dolgot említettem én is meg: 1. lakossági megkeresés után ( mely szerint a jelenlegi játszótér , műfűves pálya körül borzalmas állapotok vannak, illetve rengeteg szemét, nem-gyerekbarát körülmények fogadják nagyon sokszor az odaérkezőket ) kérdeztem rá arra, hogy a Glajmi-gödör fejlesztése után alkalmazva lesz e ott valaki ennek a területnek a felülvigyázására. Kérdésemre megnyugtató válasz érkezett. ( de hogy mikor lesz ebből valami, azt nem tudom, remélhetőleg minél hamarabb... ) 2. Felhívtam a figyelmet arra, hogy a faluban van egy zsidó temető, melynek a rendbetétele szerintem a helyi közösség feladata is lenne, tarsuk azt rendben valamilyen formában ... kérdésemre a válasz az volt, hogy magánterület lévén nem sokat tudunk tenni, de a polgármester úr megígérte, hogy utánna néz az esetleges megoldási lehetőségeknek. 3. a helyi kézilabda csapat edzőjének az anyagi ellenszolgáltatása körüli esetlegesen felmerülő problémákat is meg kellene oldani, tudomásom szerint sokszor fizetés nélkül dolgoztak a tornatanárok, jelenleg valamennyi ellenszolgáltatás van. Tekintetbe véve, ha valaki dolgozik azt illik megfizetni, kértem a vezetőséget, hogy a jövőben figyeljen oda erre is.