Kutyaszorítóban

kutyaszoritoban.jpg

Reservoir Dogs  -  Tarantino első filmje, a magyar mozikban Kutyaszorítóban címmel érkezett meg. Nekem először ez ugrott be, mikor az idei parlamenti választások végeredményét láttam,  Mindenki küzdött hogy ott legyen és mindenki kutyaszorítóba került, inkluszív az RMDSZ is. A román pártoknak kénytelen kelletlen le kellett nyelnie a magyar békát ( pedig nagyon nem akarták, főleg a nagyon, nagyon liberális Iohannis ), nekünk meg muszály lett kormányra lépni velük. Nincs más megoldás, Egyetlen dolgot hiányoltam igazán, az államelnök bocsánatkérését. Meg kellett volna szorongatni egy "scuze" erejéig ... ( vagy entschuldigung, ahogy tetszik ) ...

Talán ennyit Bukarestről, térjünk vissza Tt-re, december 22.-n tanácsgyűlés volt ismét:

napirendi pontjai:

  1.  Költségvetés-kiegészítés
  2.  Helyi adók és illetékek 2021-es évre
  3.  Szociális juttatásban részesülők munkaóráinak megállapítása
  4.  Draguseni-i óvodaépület kiemelése az iskolai épületek sorából
  5.  COVID-19 elleni fellépés az helyi iskola keretein belül
  6.  Helyi tanács ösztöndíjai a következő évre
  7.  Egyebek

 

1.  A költségvetésbe nem célirányosan beérkezett összeg ( kb 300,000 ron ) a helyi vezetőség nem tudván elkölteni, egyfajta tartalékalapba helyezte, melyhez a jövő év során hozzáférése lesz, a polgármester úr szavai szerint

2. A helyi adókat az önkormányzat az inflációval megegyező mértékben emeli a következő évben .

3. A szociális segélyért sorban állók sora minden hónapban egyfajta látványosság Terebesen, az általuk elvégzett munka azonban finoman szólva sem ennyire látványos. Gyakorlatilag közsegünk  ( főleg annak határa ) néha néha inkább szemétkupachoz hasonlít, mintsem egy XXI. szd-i településhez. Ami számomra furcsa volt, az az, hogy ennek ellenére ezen pont alatt a helyi vezetőség többnyire megelégedéssel nyugtázta a közmunkába bevont emberek teljesítméníét ( mondván, hogy nincs szakmunkás a közmunkások között ), míg a "helyi ellenzék" inkább ennek a hátrányosságaira kívánta felhívni a figyelmet. Magyarán a szemétre a központban, a szemétre a falu határában, mely összeszedéséhez nem kellene különösebben nagy szakértelem, hanem inkább csak elhatározás kérdése. Én inkább arra hívtam fel a figyelmet, hogy amíg nem kezdjük el büntetni a szemetelést illetve az illegális szemétszállítást addig az emberek szemetelni fognak. A szekerek rendszámozása is hiányzik, ennek alapján pedig néha nehézkes a szemetelők személyazonosságának a kiderítése illetve a nagybolt előtti szemét eltakarításában pedig a bolt tulajdonosait is felelősség terheli, jegyezte meg Kornis R. kollega. Úgy vélem ezen a téren még sok behoznivaló van helyi szinten, és bár a szociális juttatások összege nem nagy, az azért járó munkát el kellene végezni.

4.  Egy kérelem érkezett : a kisterebesi óvodaépületet szeretné valaki kibérelni és pizzériát nyitni benne. Az épület ténylegesen kihasználatlan, ezért a helyi tanács úgy döntött, hogy megkezdi az épület leválasztásának a procedúráját a helyi iskolaépületek hálózatáról, jövőbeli rendeltetését azonban még nem határozta meg.

5. Különféle fertőtlenítőszerek beszerzésének a kezdeményezéséről van szó itt, melyet a helyi tanács jóváhagyott

6. Szociális illetve tanulmányi ösztöndíjak kiadásáról döntött a helyi tanács, melyet a helyi iskolák bevonásával fognak a gyerekek megkapni.

7.  Egyebek címszó alatt kevesebb hangzott el most, Révai kolléga hívta fel a figylmet a gyenge áramerősségre a Felszegen, melynek a megoldását akkor lehet majd beindítani, ha az Electricahoz minél több reklamáció fut majd be ezen a téren, vigyazva azonban, hogy ezek a jelentések valósak legyenek.