Sátántangó

Van az a régi vicc: nyugodtan vagy nyugaton kél-e fel a nap ? Erre emlékeztetett engem ez a mai tanácsgyűlés. És Tarr Bélára. A sátántangóra. Nem tudtam végig nézni. Pedig próbákoztam. Többször. Becsülettel.

nyff57_revivals_satantango_01-1-1600x900-c-default.jpg

 ( a kép illusztráció - nem Terebesen készült, de készülhetett volna )

Kilenc napirendi pont.

  • a polgármesteri hivatal alkalmazottainak ill. a választott képviselőinek továbbképzési lehetősége
  • 70 Ha erdőnek az adminisztrációjának a folytatása a Sárközi Erdészeti Hivatal által
  • Green Stream Val Verde alapítvány által üzemeltetett épület adómentessége
  • egy keretegyezmény megszavazása az esetleges bérbeadások szabályozása végett - amennyiben a bérbeadó a helyi tanács
  • Pócsi Julianna kérelmének az elbírálása
  • egy települések közötti egyesület kibővítése
  • a Csemetés esetleges átvetele
  • a Sárközi Erdészettel a költségvetés jóváhagyása
  • a Sárközi Erdészet által kitermelt fa értékesítési lehetősége

 

 Minden javaslatot egyhangúan fogadott el a tanács.

1. Keretösszeg meghatározása továbbképzések céljából . Javaslatomat, miszerint lehetséges lenne mondjuk a Zöld Foki szigeteken továbbképeztetni magunkat valahogy nem vették komolyan. Nem is értem miért. Pedig nagy divat. :) ( még mielőtt valamelyik huzatos komolyan venné : vicc )

2. 8. 9. A Sárközi Erdészettel fenntartjuk a kapcslatot továbbra is, megszavaztuk a költségvetési tervezetet is velük kapcsolatban, illetve Túrterebes lakossága számára 103 m3 fa van elkülönítve, amit meg lehet vásárolni bármely túrterebesi lakosnak. Csak el kell menni érte. Teli zsebbel.

3. A méltán népszerű faház adómentesítését is megszavazta a helyi tanács

4. Egy olyan törvény által szabályozott keretet fogadott el a helyi tanács, mely a későbbiekben az esetleges bérbeadások ( épületek, gépek , stb ) körülményeit szabályozza.

5. Sajnálatos tűzeset miatt leégett Pócsi Julianna háza. Segélykérelmét elfogadta a helyi tanacs, 10,000 lej értékben meg is szavazta azt. Feltételnek szabta a pénzösszeg elköltésének a felügyeletét. Esetlegesen a bontasokból megmaradt nyílászárók , tetőcserepek felajánlásának a lehetőségét is megteremtette a helyi tanács.

 6. Egy, már létező települések közötti egyesületbe, melyben Túrterebes is tag, felvételét kérte még néhány település. Jóváhagyva.

7. Talán az egyetlen pont, mely picit is - hogyismondjam - kizökkentette az embert a búvatag bámulásból, a Csemetekert - Csemetés néven ismert terület és épületegyüttes adminisztrációs jogát kéri Túrterebes vissza. 

 

 Egyebek:

A Posta keres új bérleményt mert a régi helyiségnek nagyon felvitték a bérleti díját  --- A Caritas támogatása, amennyire lehetséges ---  Az ingázó tanároknak az utazási díj visszatérítése ---  Különféle engedélyek beszerzése az iskola ill. az óvoda számára  ---  A kőbányában maradt kő esetleges értékesítése , örök visszatérő motívumként - memento mori, szerintem, remélem, halott ügy