Emlékmás

Total Recall

Valahogy ez a film ugrik be, nem tudom, miért ... talán csak annyi, hogy nem lehet tudni, hogy mikor van ébren az ember és mikor álmodik ... Mi kis falunk ?

Az április 30.-án megtartott tanácsgyűlés napirendi pontjai:

1.ROTUR COM SRL ingatlanadóinak az eltörlése

2.Az ivóvíz és szennyvízhálózat kibővítése érdekében létrehozott egyesület alapszabályváltoztatása

3.A község titkárát felügyelő bizottságba két helyi tanácsost kell kijelölni

4.A község vészhelyzeti tervezetét kell felújítani, amely a falut érintő rizikófaktorokat és a falut érintő veszélyeket illeti

5.Az utcai nomenklatúra jóváhagyása

6.Az 101140-es telekkönyvi sorszámot viselő telek felosztása és a telek egy részének a leválasztása

7.Egyes tárgyak, gépek kivétele a leltárból

8.Települések közti egyesület létrehozása, melynek célja a Szatmár megyei földgázhálózat kiterjesztése

9. Egyebek

 

 A 2.,4.,5, 7. ill. a 8. pontot mondhatjuk, hogy csont nélkül elfogadta a helyi tanács, hozzafűzni valóm talán csak annyi volt, hogy már a sokadik határozatot fogadjuk el, ami a szennyvíz, víz illetve a földgáz hálózatának a kibővítését illeti, de a megvalósítása ezeknek ...mondjuk úgy, hogy akadozik ... illetve az utcanevek kérdésénél, hogy nem lenne e jobb rendet rakni ezen a téren is, vagyis : az utcák végén a sorszám nem folytatható sok helyen, alternatív megoldásként betűtoldalékot kap az utolsó házszám pl:980a, 980b ... 980c,d,e ... lehet jobb lenne új utcanevet adni ezeknek a részeknek a jövőben, gondoltam én, de válaszként a rengeteg adminisztratív probléma hozható fel, melyet egy esetleges házszámcsere vonz maga után. ( személyi, hajtási engedély , stb cserélye )

1. A ROTUR COM SRL , tekintetbe véve az 566/2004 ill. a 203/2287/1809/2019 számú kormányrendelet értelmében  adómentességet élvez , ezt erősítette meg a helyi tanács.

3. Tephenhart Gellért és Kornis Róbert lesz a két delegált tag

6. A jelenlegi benzinkút mellett szeretne valaki egy autómosó automatát felállítani, ennek érdekében kellett leválasztani egy bizonyos területet a polgármesteri hivatal által birtokolt területről. Az eredeti elképzelést Kornis tanácsos úr javaslatára annyiban módosították, hogy maradjon hely az úttest és a bérbe adott terület között járda számára, ahol gyalogosan illetve kerékpárral lehet majd közlekedni. A szennyvízre való kérdésemet Reizer tanácsos úr válaszolta meg, valószínűsíthetően el fogják szállítani azt egy szerződés értelmében.

 Egyebek

1. A ROTUR COM SRL egy kérvényt juttatott el, melyben legalább 100 Ha legelő használati jogát szeretnék átvenni a helyi Állattenyésztők egyesületétől - a álláspontok finoman fogalmazva sem voltak egyméshoz közelíthetőek. Míg Porombovits tanácsos úr kérvénye jogosságát bizonygatta, addig Codrea tanácsos úr és a polgármester úr annak a véleményének adott hangot, miszerint a polgármesteri hivatal és a helyi állattenyésztők egyesülete között fenálló bérleti szerződés még három évig érvényes és csak közös megegyezéssel bontható fel. Annak ellenére, hogy az állattartáshoz nem igazán értek, bátorkodtam hozzászólni én is a témához, miszerint meghallgattuk az egyik felet, illendő volna a másik fél észrevételeit is meghallgatni, valamint azt is kifejtettem, hogy az állattartó egyesület gazdálkodása minimum a szürke zónába tartozik egy külső megfigyelő számára, de állítólag azok számára is, akik benne vannak, ezért a dolgok tisztázása végett javasoltam, hogy a helyi tanács tisztelettel kérje fel az állattartók egyesületének az elnökét, hogy tartson egy beszámolót a tevékenységükről illetve mutassa be az álláspontját a fenti kérvénnyel kapcsolatban.

Több irányból érkezett olyan visszajelzés, hogy akadozik a COVID vakcinákra való feliratkozás a falu lakosságának egy részénél - az RMDSZ javasolja, hogy a polgármestri hivatal keretein belül alkalmazott egészségügyi dolgozónak hozzunk létre egy lehetőséget, hogy amennyiben igény van rá, segíthessen azoknak, akik nem tudnak jól románul és a vakcinára való programálásokat intézhesse